ТОП 15 интересни факти за кашоните, които не знаехте!

Картонената кутия е един от най-предпочитаните варианти за опаковане поради своята лекота, здравина и издръжливост. И тъй като по-голямата част от нас сега се обръщат към онлайн търговците за пазаруване, виждаме повече картонени опаковки от всякога!

ТОП 15 интересни факти за кашоните, които не знаехте!
 1. Сър Малкълм Торнхил е изработил първия кашон от велпапе в Англия през 1817.
 2. Сгъваемите картонени кутии са открити случайно от шотландския изобретател Робърт Гайр, когато някой е прерязал хиляди хартиени пликове в завода му.
 3. През 1840г. кашоните стават популярни във Франция. Те са използвани за транспортиране на яйца чак до Япония.
 4. Кашоните и картонените кутии вече не се използват само за опаковане. Над 70% от производителите използват печатни опаковки, за да увеличат интереса на потребителите.
 5. На практика всеки дизайн може да бъде отпечатан върху картонени кутии и това е единственият опаковъчен материал, който може да бъде изрязан и сгънат във всякаква форма или размер.
 6. Понастоящем опаковките от велпапе са най-екологичното решение за защитни опаковки на пазара. Той е биоразградим, нетоксичен, рециклиран, рециклируем и може да бъде изрязан в правилната форма и размер, така че Вашите продукти да заемат по-малко място по време на транспорта.
 7. Следващият път, когато посетите Франция, не забравяйте да разгледате ‘Musee Du Cartonnage et de Imprimerie’. Това е музей, изцяло посветен на картонените опаковки и кутии.
 8. Картонените кутии обикновено се изработват от повторно използвани материали, тъй като близо 70-80% от кутиите биват рециклирани.
 9. В началото на 20-ти век кашоните заместват дървените щайги и кутии, като са по-леки и практични.
 10. През 2004 г. архитектът Питър Райън от Мелбърн проектира и построява обитаема къща, изработена от велпапе.
 11. Думата ‘велпапе‘ всъщност е само общ термин за ‘тежкотоварна хартия с различна концентрация (a heavy-duty paper of various strengths)‘.
 12. Около 80% от всички продукти, продавани в САЩ и ЕС, са опаковани в кашони.
 13. Рециклирането само на един тон велпапе ще спести 100 литра петрол, 4000kW електроенергия, 17 дървета и 7000 литра вода. Тези невероятни данни демонстрират силата на рециклирането и как, ако всеки гражданин изпълни своята част, можем да спестим много природни ресурси.
 14. Картонените кутии и велпапето имат най-висок процент на рециклирани опаковки в света. Това означава, че те са най-рециклираният вид и е друга причина, поради която те са най-популярният начин за опаковане.
 15. В европейския съюз над 84% от велпапето се рециклира всяка година. Това означава, че кутиите и кашоните, които купувате и използвате, най-вероятно се рециклират и най-вероятно ще бъдат рециклирани отново и използвани повторно. Това е причината, поради която те са най-добрият вид опаковка за околната среда, и това е причината те да са най-популярният избор за опаковане.